Wisdom in honoring the Lakshman Rekha of Peace – Appeal by the Gandhians
Peace is the Greatest Human Religion
News coming in from the nook and corner of the country is indicating that there is a systematic effort to weaken the social fiber of our beloved nation. There is an effort to incite hatred in various pockets of society that are living peacefully with each other, so that it catches up like a wildfire. Let us not go into who is doing all this. Instead we appeal to the people of all religion-caste and community that – to spread hatred is the biggest disservice to the religion. Peace is the greatest human religion today. the way issue of Gyanwapi Masjid is being raked up and the way the matter is being handled by the state is unfortunate. In current times we need to be guided by the unbiased Lakshman Rekha drawn by constitution that keeps the politics as well as the civil administration in check. Similar situations in past has led us to the partition of the nation. Those who do not learn from history are often victimized of history. We are not the only ones; the humanity is faced with this existential crisis. We, the Indians can show the way to the world by being unwavering in this situation.
We appeal to all the people who love this country unconditionally. Please join the voices that are for peace and harmony in the Indian society, come together to walk on this path of peace. Any one who is talking of an identity that is smaller than that of being an Indian are weakening this great nation.
We also appeal to the Supreme Court that current times are posing a challenge to the very dynamic vision of our constitution. Collective wisdom from all will see us through this very delicate time.
शांति सबसे बड़ा मानवीय धर्म है
देश में यहां-वहां से लगातार ऐसी खबरें आ रही हैं जो बताती हैं कि भारतीय समाज के ताने-बाने को कमजोर करने की योजनाबद्ध कोशिश चल रही है। ऐसा लगता है कि जगह-जगह सामाजिक समरसता के सूखे पत्तों पर तीलियां फेंकी जा रही हैं ताकि आग भड़के व दावानल धधके। यह कौन कर रहा है, इसकी जांच-पड़ताल में न जा कर, हम भारत के सभी धर्मों-जातियों-समुदायों से अपील करते हैं कि आज अशांति फैलाने से बड़ा अधर्म दूसरा नहीं है। आज शांति सबसे बड़ा मानवीय धर्म है। बनारस की ज्ञानवापी मस्जिद का सवाल जिस तरह उठाया जा रहा है, और राज्य उसमें जैसी भूमिका ले रहा है, हम उसे दुर्भाग्यपूर्ण मानते हैं। अभी संवैधानिक तटस्थता से संचालित राजनीतिक व प्रशासकीय कदमों की जरूरत है जो सबको उसकी लक्ष्मण-रेखा के बारे में असंदिग्ध रूप से सावधान करे। इतिहास की ऐसी दुरभिसंधि में फंस कर हम एक बार विभाजन तक पहुंचे हैं। जो इतिहास से सीखते नहीं हैं, वे इतिहास के शिकार हो जाते हैं। सारे संसार में ऐसी आंधी बहाई जा रही है। हम अविचलित रह कर, संसार को विनाश से बचने का रास्ता दिखा सकते हैं।
हम देश को असंदिग्ध रूप से प्यार करने वाले प्रत्येक नागरिक से एक ही अपील करते हैं : अपने प्रिय भारत के समाज को जोड़ने वाली हर आवाज में अपनी आवाज मिलाने, हर कदम के साथ अपने कदम जोड़िए। आज भारतीयता से छोटी हर बात, हर पहचान, हर आवाज देश को कमजोर करेगी।
हम देश के सर्वोच्च न्यायालय से भी कहना चाहते हैं कि भारतीय संविधान की दूरदर्शी सक्रियता की परीक्षा की यह घड़ी है। हम सबका सामूहिक विवेक ही इस नाजुक दौर में हमें पार ले जा सकता है।
S. no. | Signatory | Organisation | नाम | संस्था/संगठन |
1 | Ramchandra Rahi | Gandhi Smarak Nidhi | रामचंद्र राही | गांधी स्मारक निधि |
2 | Kumar Prashant | Gandhi Peace Foundation | कुमार प्रशांत | गांधी शांति प्रतिष्ठान |
3 | Annamalai | Gandhi National Meuseum | अन्नामलाई | गांधी नेशनल म्यूज़ियम |
4 | Ajmat Khan | Rashtriya Yuva Sangathan | अज़मत खान | राष्ट्रीय युवा संगठन |
5 | Ajay Kumar | अजय कुमार | ||
6 | Ajit Jha Prof | प्रो अजीत झा | ||
7 | Anand Kumaar Prof | प्रो आनंद कुमार | ||
8 | Anand Prakash Tiwari Dr | डॉ आनंद प्रकाश तिवारी | ||
9 | Anil Naurya Adv | एड अनिल नौर्या | ||
10 | Apoorvanand Prof | प्रो अपूर्वानंद | ||
11 | Arvind Anjum | Gandhi Peace Foundation Jamshedpur | अरविंद अंजुम | गांधी शांति प्रतिष्ठान, जमशेदपुर |
12 | Ashish Nanadi | आशीष नंदी | ||
13 | Ashok Vajpayee | अशोक वाजपेयी | ||
14 | Bajarang Sonavne | बजरंग सोनवने | ||
15 | Chandan Paal | Chairman Sarva Seva Sangh | चंदन पाल | अध्यक्ष सर्व सेवा संघ |
16 | Chaudhary P K Mishra | Retired Justice | रि ज चौधरी पी के मिश्रा | ओडिशा हाई कोर्ट |
17 | Dania Rehmaan | दानिया रहमान | ||
18 | Dashrath Kumar | Hadoti Kisan Union , Kota | दशरथ कुमार | हाडोती किसान यूनियन कोटा |
19 | Daya Sinh | दया सिंह | ||
20 | Deepak Dholakia | Convener, Indian Community Activists Network (ICAN) | दीपक धोलकिया | |
21 | Dileep Desouza | दिलीप डिसुझा | ||
22 | Faisal Khan | Khudai Kidmadgar | फ़ैसल खान | खुदाई ख़िदमदगार |
23 | G G Parikh Dr | डॉ जी जी पारिख | ||
24 | Gaourang Mahapatra | Secretary Sarva Seva Sangh | गौरांग महापात्रा | |
25 | Gautam Sinh | गौतम सिंह | ||
26 | Geeta Kapur | गीता कपूर | ||
27 | Githa Hariharan | गीथा हरिहरन | ||
28 | Gnanedra | ग्नानेंद्र | ||
29 | Guddi | गुड्डी | ||
30 | Harsh Mander | हर्ष मंदर | ||
31 | Himmat Seth | हिम्मत सेठ | ||
32 | Inam Hasaan | Khudai Kidmadgar | इनाम हसन | खुदाई ख़िदमदगार |
33 | Irfan Haib Dr | डॉ इरफ़ान हबीब | ||
34 | Ishtiyak Ahmad | Rafta Committee | इश्तियाक़ अहमद | राफ़्ता कमिटी |
35 | Jagriti Rahi | जागृति राही | ||
36 | Kalpana Mohanty | कल्पना मोहंती | ||
37 | Krishna Mohanty | कृष्णा मोहंती | ||
38 | M Hasan Prof | प्रो हसन | ||
39 | Manish Sharma | मनीष शर्मा | ||
40 | Manoranjan Mohanty | Retired Judstice | रि ज मनोरंजन मोहंती | |
41 | Medha Patkar | मेधा पाटकर | ||
42 | Mimi Choudhury | मिमी चौधरी | ||
43 | Mohammad Salim Engineer Prof | प्रो मो सलीम इंजीनियर | ||
44 | N D Pamchauli Adv | एड पामचौली | ||
45 | Nandini Sundar | Sociologist, Delhi University | नंदिनी सुंदर | समाज शास्त्री दिल्ली विश्वविद्यालय |
46 | Navin Kishor | नवीन किशोर | ||
47 | Navina Najat Haidar | नविना नजत हैदर | ||
48 | Niranjan Pant | निरंजन पंत | ||
49 | Nitin Sule | नितिन सुले | ||
50 | Nityanand Jayaraman | Writer, social activist | नित्यानंद जयरमन | लेखक, सामाजिक कार्यकर्ता चेन्नई |
51 | Om Thanvi | ओम थानवी | ||
52 | P V Rajgopal | पी वी राजगोपाल | ||
53 | Piyush Joshi Eng | इंजी पीयूष जोशी | ||
54 | Prabhu Prasad Mohapatra | Professor , History, University of Delhi | प्रो प्रभु प्रसाद मोहपत्रा | इतिहास, दिल्ली विश्वविद्यालय |
55 | Prafulla Samantara | प्रफुल्ल सामंतराय | ||
56 | Prerana | प्रेरणा | ||
57 | R Kalpana Dr | Gandhigram University, Chennai | डॉ कल्पना | गांधी ग्राम विश्वविद्यालय, चेन्नई |
58 | Ram Punyani Dr | डॉ राम पूनियानी | ||
59 | Rajashree Chandra | राजश्री चंद्रा | ||
60 | Rajendra Tivari Mahant | Kashi Vishvanaath Mandir | महंत राजेंद्र तिवारी | काशी विश्वनाथ मंदिर |
61 | Rajesh Joshi | राजेश जोशी | ||
62 | Ram Dhiraj | राम धीरज | ||
63 | Ramesh Ozha | रमेश ओझा | ||
64 | Romila Thapar | Historian | रोमिला थापर | इतिहासकार |
65 | Ruchir Joshi | रुचिर जोशी | ||
66 | Rudolph Heredia | रूडोल्फ़ हेरेडिया | ||
67 | Sandeep Pandey | संदीप पांडे | ||
68 | Sanket Munot | संकेत मुनोत | ||
69 | Savai Sinh | सवाई सिंह | ||
70 | Shail Mayaram | शैल मयरम | ||
71 | Shankar Kumar Sanyal | शंकर कुमार सान्याल | ||
72 | Sohail Hashmi | सोहैल हाशमी | ||
73 | Sudhendu Patel | सधेंदु पटेल | ||
74 | Sunilam Dr | Bahujan Samvaad | डॉ सुनिलम | बहुजन समाज |
75 | Suniti S R | सुनीति सु र | ||
76 | T C Rahul Retd Judge | रि ज टी सी राहुल | ||
77 | T M Krishna | टी एम कृष्णा | ||
78 | Teesta Setalvad | तिस्ता सेतलवाड | ||
79 | Usha Sonavne | उषा सोनवने | ||
80 | Vijay Pal Snh Fr | फाधर विजय पाल सिंह | ||
81 | Vijay Sinh | विजय सिंह | ||
82 | Vishvajeet Rai Dr | डॉ बिस्वजीत राय | ||
83 | Vivan Sundaram | विवान सुंदरम | ||
84 | Yogendra Yadav | Swaraj India | योगेन्द्र यादव | स्वराज इंडिया |